Умението да се радваме на даровете на живота е самò
по себе си дар...
На празника на бога Дионис,
когато всички са изпълнени от него,
ела в градините на Адонис,
ще те посрещнат огненоопасни кори.
Ела да видиш приказни хетери,
с тъкани чак в Милет хитони,
обули нежни ходила в сандали,
жрици на калокагатиона.
Ела да пиеш в бляскави бокали
божествено коринтско вино,
да потанцуваш с палави менади
и срещнеш слънцелика Фрина.
Ела разгледай скулптурите дръзки
изваяни от вечния Праксител,
ела да посетиш театър елински -
меценат е богоравният Перикъл.
Ела се потопи в щастлива изнемога,
култът към лозата ти предлага
да зърнеш тук изпълнени от бога
даже старците от ареопага.
В деня на лъчезарен Дионисий
и боговете от Олимп са слезли,
отбий се, страннико, и избери си
потъване на бъчви или на хетери в бездните.
© Славяна All rights reserved.