Бял лист и кабарчета четири,
вкопани в сивата кора на кестена.
И надпис с букви разкривени:
„Внимание! Важно за вас съобщение!
Във парка вчера пръскахме с отрова.
Домашните животни приберете.
След десет дни ще можете отново
да ги разхождате или пасете"...
На тротоара в края - малко птиче
издъхнало - със човчица отворена...
Сред тревния килим пък -катериче
неподвижно лежи със крачета нагоре...
Домашните любимци са прибрани.
Стопаните им спят сега спокойно...
А дивите? Те искат да се хранят,
но надписа да прочетат не могат...
И няма кой сега за тях да мисли...
Природата ще ни търпи до време.
И някой ден внезапно и безкнижно
ще ни изтрие без предупреждение...
© Дочка Василева Все права защищены