Как да избягам от вас -
все ме следвате,
вие - бездомни и подли души...
В мене със завист нездрава се вглеждате,
сякаш че всичко край мене цъфти.
Моите слабости всъщност са сила,
зная, във вашите мътни очи.
Толкова пъти съм ви победила,
без и за миг да усетя дори.
Някак тъй леко край вас запристъпвах,
а вие дълбали сте в мойте следи,
във всяка усмивка и всяка постъпка
сте виждали знак за подмолни игри...
Толкова сложни сюжети въртите,
толкова злоба, омраза, лъжи,
готови сте с дявола да се съюзите
за шепа от мойте безсилни сълзи.
Подхвърляте думи, творите интриги
и в смешната си настървеност за мъст
създавате толкоз приятелства гнили,
размахвате все назидателен пръст.
Какво са ви сторили, кой ви е мразил,
че толкова черно в душите ви ври.
И как ли с ботушите кални е газил
във вашите крехки все още души...
И аз съм препатила доста в живота,
и аз съм изпитвала болка и страх,
и аз от горчилката често отпивах,
и мразена бях, и предавана бях.
Не мога към вас да изпитвам омраза,
не крия, че често от вас ме боли,
но просто от всичко това каталясах
и толкова много се прèуморих...
Не ще се откажете, знам, от войната -
но само по-силна ще ставам така,
ще трупа лицето ми сянка връз сянка,
но няма и бръчица в мойта душа...
Накрая ще видим, ако оцелеем -
когато телата ни дават фира,
когато в живота си всичко отсеем,
когато приключи и вашта игра,
кой колко постигнал е звания, титли
и колко ще струват, когато света
полека започне да ни поотритва,
защото сме с немощни вече тела.
И колко приятели верни ще има
до мен и до вас, щом прекършим крила
и кой ще остане, за да ни обича
в последния час, на каква ли цена...
Ще бъде нелепо животът ни кратък
да мине във битки за преходна слава,
защото поеме ли път за оттатък ,
човек най-накрая самичък остава...
© Катя Все права защищены