9 мая 2022 г., 12:51  

Прекрояването на светлото 

  Поэзия
235 2 1

ПРЕКРОЯВАНЕ НА СВЕТЛОТО

 

Бледнеят бавно и полека

възторзите от младостта,

а с тях и прашната пътека –

която криво изчертах.

Деди, приятели поеха –

един след друг. Къде – не знам.

Подир изтляващите сенки

просторно става – като в храм.

По-светло уж, ала е някак

по-тесен и мъглив светът,

самотен ми е всеки празник,

горчи ми залъчето хляб –

когато не е споделено.

И майското небе мълчи –

оцъклено и безпредметно

с дъжда си – кисел и тръпчив.

Дълбоко сляга тишината,

не можеш дума размени,

немее хлопната вратата

и не проскърцва – цели дни.

Да знаех, сенчици любими,

че ще се върнете – за час,

ще скъсам бедните си рими –

и ще остана в здрача с вас.

 

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • "Самотен ми е всеки празник,
    горчи ми залъчето хляб"
    В момента и аз се чувствам така. Все едно за мен си го писала...
Предложения
: ??:??