Превърнати в песен
Седях си аз на брега на морето,
гледах как то се слива с небето.
Ослушах се и чудна песен дочух,
песен, която би харесал и някой глух.
Песен нежна, песен красива,
която тъжна история пред света разкрива.
Потънала в музиката тиха, чудна
нямаше как да остана будна.
В съня си чуден видях
как двама се наказват за неизвършен грях.
Красивата Мария и силният Камен,
двамата живеят в свят днес забравен.
Любовта огряла техните сърца
толкова силно, че не би ги разделила и смъртта.
Но свят друг застанал между тях -
на разруха и на гняв.
И ден дошъл - пълен с мъка и тъга
и за двете вече изстрадали сърца.
Ден, в който сърцето на Мария не издържало
и от мъка се съдрало.
И от този свят жесток
си отишъл още един млад живот.
Заради тъмнината на света,
неосъществимата любов ù заби нож в гърба.
Приятели, семейство и съдба
не били на тяхната страна.
От мъка Камен се поболял,
за любовта на живота си не изживял.
Застанал на една стръмна скала
и с радост посрещнал смъртта.
И се превърнали двамата след смъртта си в песен,
която се носи във въздуха всяко лято, пролет, зима и есен.
© Стефания Все права защищены