Приказка за Вълшебната гора...
Не знам къде отивах, а и вече
дори не си и спомням за какво,
когато насред пътя се изпречи
пред мен едно разлистено дърво...
И даже, както в приказките става,
то заговори ме с човешки глас
и ме повика в старата дъбрава,
която знаех от години аз...
И беше изненадата огромна
(сам трудно бе ми да я разбера!)
и ето тъй преди да се опомня
попаднах във Вълшебната Гора!..
... Не беше нищо в нея променено,
останало като в Ония дни...
Безкрайното превъртане на Времето
тук беше спряло, както във мечти...
Вървях по тъй познатите пътеки
познавах всички дъхави цветя,
а всички незабравени просеки
ме водеха отвъд реалността...
Не се страхувах, че ще се изгубя-
тук спомени надничаха отвред...
От изворчето с дъбовата стубла*
отпих вода студена като лед...
И Вятърът във клоните притихнал
бе същият, със който и преди
лудяхме и в един момент решихме-
да тръгнем в път без никакви следи...
Така се озовахме в Океана
и там със побеснелите вълни
(в стихийната им Страст необуздана)
понесени танцувахме дори!..
... Едно момиче тича по пътеката
и никнат под краката му цветя,
отдръпват се в страни дори дърветата-
на птиците замлъква песента...
Пред толкова неща необясними
за всички чудеса уж бях готов,
но не очаквах, че след толкова години
ще срещна пак и първата Любов
и тя ще бъде все така красива
(такава както помнех я до днес!..),
а Времето излишното изтрило
ще пази само нейният финес!..
И Слънцето искреше във очите й
със точици златисти, и във тях:
какво до днес са ми отнели дните
със болка и внезапно проумях!..
... О ето и полянката, където
беряхме диви ягоди със теб,
а после аз, загледан в деколтето,
целунах те с набожен пиетет!..
Тревата даже още помни стъпките
на нашите объркани следи
и пак започвам с интерес, от пъпките
да опознавам твоите гърди!..
Реката ромоли и лакатуши
и моста там до днес е устоял-
понесъл спомена за толкоз души
и да запомни всичките успял...
... И все така се гледаме учудени
застанали на дървения мост,
и още не разбрали, че сме влюбени
избягваме най- трудният въпрос!..
А той, дори на глас не произнесен,
се носи из Вълшебната Гора:
и с шепота на Вятъра понесен,
и с птиците във шеметна игра...
Със жест отмяташ палавият кичур
все падащ върху твоето лице
и все така, като в планински ручей,
потапям аз в косата ти ръце...
... Признавам си, че бе невероятно,
дори и някак си налудно бе:
да превъртя със Времето обратно
и онова чаровно битие...
Понеже и мечтите не стареят-
приличаше на хубава мечта,
повярваш ли и ти обаче...
... В нея
те каня- във Вълшебната гора!..
... А все така, до днес не разгадани
са Тайните, великите край нас,
но все така прекрасна ще остане
и тръпката от първата ни Страст!..
27.08.2011. д-р Коста Качев
*стубел, стубла-кладенец, на който
водата изтича от издълбан дъбов
или буков дънер
© Коста Качев Все права защищены