13 янв. 2008 г., 20:41

Пролет 

  Поэзия » Для детей
1410 0 2

  П Р О Л Е Т

 

Щом разлисти се гората,

цъфнаха навън цветята,

грейна Слънчо в  небето,

Пролетта е тука  - ето.

 

Всичко живо се раздвижи,

тъй щастливи и безгрижни,

животинките в гората,

радостни са от благата.

 

Рано стана отзарана,

черна рошава Мецана,

търка сънени очички,

а навън жужат пчелички.

 

Зад скала кума Лисана

дебне пиленце да хване,

за лисичетата малки,

пухкави като къделки.

 

От зелената тревичка

пасе милата сърничка,

а до нея млад елен,

със рогца, напет левент.

 

Катерички рунтавелки,

две сестрички хубавелки,

сладко желъдчета хрупат,

по коремчето се тупат.

 

Зайо-байо дългоушко,

бързоногият Сивушко,

скрит зад стара суха драка,

свойта майка зайка чака.

 

Ежко-бежко таралежко,

по земята стъпва тежко,

на иглите по гърба

носи своята храна.

 

На високо в стари бук,

чука там със своя чук,

пъстрокрилият кълвач,

във гората пръв викач.

 

С бяла шапчица Гъбарко

иска да порастне малко,

да наднича през тревата

що ли става във гората.

 

Щурчо на трънка бодлива,

опъва струни, песен извива,

под листо калинка се гуши

и в захлас Щурчо слуша.

 

Сред листенца и треви,

бавно, бавно там пълзи

под разцъфнала жълтурка,

охльюв на гърба с къщурка.

 

Хайде хопа, скок-подскок,

във планинския поток

скача жаба-кекерица -

най-голямата певица.

 

Над реката клони свежда

и доволно се оглежда

крехка, плачеща върбичка,

че накичена е с птички.

 

На зелено клонче тънко

някой пее песен звънка,

нависоко скрил се славей

най-прекрасна песен пей.

 

Във небе от синя свила,

тъй изящен танц извила,

с пируети за почуда,

там танцува пеперуда.

 

Тъй със своите задачи

всеки нейде е закрачил,

а пък мъничката Кети

дипли шарени букети,

 

с панделка ще ги завърже,

към дома ще тича бързо

и със радост най-голяма

ще ги подари на мама.

 

 

© Стефанка Бакалова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Слънчево и пролетно ми стана с твоят стих, след днешният ден да лекувам измръзналите си и подути крака!
    Благодаря ти с цялата ми обич!
    Нека дойде по-скоро!
  • Такава радост си за мене...!
    като слънчев лъч...от детството...
    с обич, мила Стефани.
Предложения
: ??:??