Пътят на успеха
Съветва го мама:
,,Учи да не работиш,
да станеш началник,
да не се пòтиш!"
Посочи му пътя
от нулата до последна кота,
точния маршрут
в лабиринта на живота.
...И тръгна той по пътя.
Смеси се с тълпата
и без да се бави
започна борбата...
Блъска с лакти,
подлага крак,
посочи невинни
за виновни, за враг.
С лъжата приятел стана,
на истината показа пръста,
нанесе удари
на много под кръста,
майсторски използва
доноса, комплота
и успя...
Успя в живота.
Полетя на високо,
над всички извиси се,
на задруга от ,,ангели"
за шеф уреди се.
Тогава погледна
надолу от височината
и тълпата от хора
видя в далечината.
Едни, застанали чинно,
чакаха за заслуга
награда да получат
от ,,ангелската" задруга.
Други стояха,
целите в кал,
в канавките на пътя,
по който той,
бе вървял.
А някъде там,
назад в тълпата,
кандидат за шеф
започнал бе борбата!
© Никола Яндов Все права защищены