31 июл. 2020 г., 11:35

Рилският манастир 

  Поэзия » Авторская песня
630 1 3

РИЛСКИЯТ МАНАСТИР – В СЪРЦЕТО НА РИЛА

Автор - Величка Богданова - Литатру

Вървя по пътечката горска, извита,
а там, на баира, сред вечни гори,
стои строен храм с красиви извивки,
а кръст – християнски - ни гледа с очи.

Не липсва и кучето бяло, на двора.
То пази от мечки. Все бди и слухти.
А предният двор е препълнен от хора,
очакващи проповед да зазвънти.

Притихва гората, сияят лицата,
свещена молитва към Бога лети…
и фарът на вяра духовна, в сърцата
блести със светлик християнски. Блести!

И пее църковният хор – „Свети Рилски”,
и внася в душите ни мир с красота,
и нежно приглася реката ни Рилска,
ели, а и буки с листенца звънтят.
Тук, въздухът в Рила ухае на билки,
на бял бор, на мура, на смърч и ела…
Подскачат по клоните пъргави белки,
а челна морена бележи дъга.
О, Рила, ухаеш на пролет и зима.
Видяла си робство и хубави дни.
От тебе извира любов, уж незрима,
но влиза в сърцата ни. Вечно гори!
А ти, манастире, в сърцето на Рила,
туптиш в унисон с нея, пръскаш светлик.
Разгаряй християнството – дух лекокрили.
Бъди фар на вяра - в духовния лик!

 

(От стихосб. "В България е Раят")

Литатру

© Величка Богданова - Литатру Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря Стойчо, Мислителю, Марианче!
    Радвам се, че прочетохте и ми се обадихте.
    (Чаках Ви).
    Щом Ви е харесало, ще пусна още едно, за Мелник, но е закачливо стихотворение Пак заповядайте!
    Пак заповядайте
  • За съжаление не съм бил там 😞
    Но трябва да го направя!
    Поздравявам те.
  • Рила планина е сърцето на България.
    Който е бил там, е живял с неговите трепети!
    Поздравления, Величка!
Предложения
: ??:??