Красива и горда планина,
съдба променлива, сложна,
тя пази спомена за древността,
гласа Орфеев, на Омир - възторга.
Девствен лес, непристъпни зъбери,
буйни реки, слънчеви долини.
Въображението ни будят в тъмното,
тайнствени звуци, във вековни гори.
На гръдта ù, като между листенца на роза,
има стари светилища, гробници.
Тя е сред"снежните планини на траките",
както е казал Омир.
Слънце, въздух, лечебна вода
градят славата ù през вековете.
Тук са ловували славянски племена.
И гласове на римляни - отеквали.
Красива и горда планина.
Какво знае и крие? Тайна забулена.
През морето родопско, като зелена вълна,
чудни легенди до нас са доплували.
Дали гръцките богове са били тук?
Фараон ли египетски е спрял наблизо?
Име загадка. Като бисер в юмрук,
планината укрива истината ревниво.
Ако минеш веднъж през тези гори,
ако нагазиш в тези пъстри поляни,
ще повярваш, че в самодивски игри
тук самият Зевс се е забавлявал.
© Миночка Митева Все права защищены