Трифон Зарезан се спретна
празника си да посрещне.
Ей, задава се напето
Свети Валентин насреща.
Спор подеха те на тема:
Кой от тях света владее –
виното ума ли взема,
от любов ли се глупее?
Па се впуснаха двамина
баш на празника в разгара.
Гледат: Ама че картина –
кой как знае, тъй го кара!
Влюбени в екстаз щуреят,
други чашите доливат,
песни за душата пеят
и усмихват се щастливо.
– То... и двете ги опиват –
двамата в синхрон разбраха.
Спряха те да се надвиват –
с вино любовта поляха.
И след няколкото туби
с „Ха наздраве!”, „Хаирлия!” –
ей ги: Зарезан е влюбен,
а светецът – махмурлия.
© Валерия Тодорова Все права защищены
в двойно празничния ден