Седем крачки към просветлението
*
Смиреният няма нужда от гордост,
за да се докаже някому за нещо.
Затова е смирен.
Смиреният доказва се пред Бога.
*
Невинният не се страхува,
той е чист пред хората,
пред себе си,
пред Бога.
Мъдър е, защото уважава себе
си във другите
единствено пред Него.
*
Знае, който иска да знае.
Твори, който знае.
Но творецът не е нищо друго,
освен Бог в себе си,
разкрит за другите.
Защо се възгордяваш?
*
Търси, който иска да намери.
Такъв, без ключ отключва двери
и мир в сърцето има.
Мирът съгласие е с Бог във тебе.
Доволният е щедър и благодари,
че Бог му дава, за да дава,
не да пази благините Му за себе си.
*
Страхливият не е свободен –
зависи от страха си
и действа от страха си воден.
Свободният без страх е,
защото има себе си,
а себе-то не значи друго, освен Бог.
В сърцето ти е той и те обича,
дори когато си загубил вяра -
Духът на любовта,
която възкресява всичко.
Извън сърцето е фалшива тя,
защото Бог Го няма...
*
Не се обвинявай,
Духът не греши,
себе си уважавай,
другите не лъжи
с фалшиви думи и ласкателства,
в грозна реч няма приятелство.
„Обичай ближния си,
както себе си ”,
бъди му като брат,
дори когато те намрази,
от лоши чувства заблуден.
*
От горд ум не идва прошка,
иде от обичащо сърце,
напразна се обвързваш с лоши хора,
прости им, за да имаш себе си.
*
Просветлението няма врагове,
за който знае цената на всеки и всичко,
за който обича,
защото знае цената си пред Бога
и разбира,
обвърже ли се, не прощава ли,
без любовта умира.
*
Седем врага...
Седем ангела – закрилници.
Без един от първите
си вече победител,
защото с крачка
възкачил си се до Бога.
Без един от вторите,
пропадаш,
с една крачка,
но равна на седем.
© Албена Стефанова Все права защищены