Aug 16, 2010, 10:04 AM

Седем крачки към просветлението 

  Poetry » Phylosophy
727 0 5

Седем крачки към просветлението

 

*

Смиреният няма нужда от гордост,

за да се докаже някому за нещо.

Затова е смирен.

Смиреният доказва се пред Бога.

 

*

Невинният не се страхува,

той е чист пред хората,

пред себе си,

пред Бога.

Мъдър е, защото уважава себе

си във другите

единствено пред Него.

 

*

Знае, който иска да знае.

Твори, който знае.

Но творецът не е нищо друго,

освен Бог в себе си,

разкрит за другите.

Защо се възгордяваш?

 

*

Търси, който иска да намери.

Такъв, без ключ отключва двери

и мир в сърцето има.

Мирът съгласие е с Бог във тебе.

Доволният е щедър  и благодари,

че Бог му дава, за да дава,

не да пази благините Му за себе си.

 

*

Страхливият не е свободен –

зависи от страха си

и действа от страха си воден.

Свободният без страх е,

защото има себе си,

а себе-то не значи друго, освен Бог.

В сърцето ти е той и те обича,

дори когато си загубил вяра -

Духът на любовта,

която възкресява всичко.

Извън сърцето е фалшива тя,

защото Бог Го няма...

 

*

Не се обвинявай,

Духът не греши,

себе си уважавай,

другите не лъжи

с фалшиви думи и ласкателства,

в грозна реч няма приятелство.

„Обичай ближния си,

както себе си ”,

бъди му като брат,

дори когато те намрази,

от лоши чувства заблуден.

 

*

От горд ум не идва прошка,

иде от обичащо сърце,

напразна се обвързваш с лоши хора,

прости им, за да имаш себе си.

 

*

Просветлението няма врагове,

за който знае цената на всеки и всичко,

за който обича,

защото знае цената си пред Бога

и разбира,

обвърже ли се, не прощава ли,

без любовта умира.

 

*

Седем врага...

Седем ангела – закрилници.

Без един от първите

си вече победител,

защото с крачка

възкачил си се до Бога.

Без един от вторите,

пропадаш,

с една крачка,

но равна на седем.

© Албена Стефанова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря ви.
  • Много мъдро!!!
    Опитай и с проза!!!
    Поздрави!!!
  • Благодаря от сърце на всички. Щастлива съм. Дано наистина го отворят повече хора, за да вземат познанието.
  • Наистина много мъдро! Има много простички правила за щастлив и пълноценен живот, но са трудни за осъзнаване. Понякога пътят ще ни извади очите, а ние го търсим из съмнителните тунели на ниските си страсти. Поздрав!
  • Поздравления Албена! Ето това е едно наистина духовно-философско четиво! Дано повече хора го отворят и се позамислят върху това, което си казала. Звучи ми като Лао Дзъ -Тао Те Кинг.
Random works
: ??:??