Скитник...
( Carpe diem*)
Аз Вятърът сънувам нощем,
а после през деня го гоня
и цял живот така, но още
да го настигна все не мога...
Навярно той ми е побратим,
приятел или още нещо,
та сe надявам да си пратим
послание за да се срещнем...
Защото в мене все пулсира
в артериите със кръвта ми
желание за път, не спира
и нощем буди ме в съня ми...
А всяка покорена кóта
е само новото начало,
и продължава се живота
с поредно към върха стъпало...
Аз вечер огън ли разпаля,
оставям сутрин пепелище
а в следващата вечер трябва
ми ново място за огнище...
Влече ме всичко непознато
и тайнствата непостижими
във вярата неосъзната
на фанатични пилигрими...
Във звездното небе зареян
аз изповядвам Красотата
и твърдата ми вяра в нея
религия е за душата...
А този купол на небето
над мене със звезди надвиснал
е моят дом и храм, където
съм просто тъй щастлив наистина!...
Тук всеки миг ще изживея,
а прелестните ще повторя,
когато влюбен съм ще пея
тъй както птиците в простора.
Във ясни нощи със звездите
общувам си стаен на завет
и те споделят с мене скрити
неща от звездната си памет.
... И някога (въпрос на Време),
но и тотално неизбежно,
надвил притеглянето земно
е да потегля центробежно
в една безумно нежна вечер
с букет метличини изящни
по нови орбити далечни:
към други светове прекрасни!...
В движението аз живея
и мисля, значи съществувам...**
В покоя бавно, тъжно крея
дори, че дишам се преструвам...
Безсмъртен съм като тревите
и вечен както семената
на бурените във браздите,
които там засява вятъра...
... Дори на бурите в Окото
да съм в спокойствие измамно,
аз пак от „щурите „ съм – щото
си влизам там съвсем спонтанно!...
Едно време в Океаните
*Carpe diem (лат.) Живей мига; Използвай времето
**Cogito, ergo sum(лат.)Мисля, следователно
съществувам. (Рене Декарт 1596-1650)
© Коста Качев Все права защищены