Тревожен слух смути
града на Богородица
и вече дни наред,
тъмна суматоха
в Хасково цари,
дори в невярващи очи,
отчаяние и ням ужас,
издайнически блести...
БОГОРОДИЦЕ свята,
майко закрилнице,
моля те, много те моля
над чедата си БДИ,
не позволявай на злото,
да почерни белите дни...
Но дали е истина това,
или е платена лъжа,
за да печелят лесни пари
хитри застрахователи...
Никой със сигурност не знае,
всеки само може да гадае,
дали ще се сбъдне, или не,
предсказаното земетресение,
точно на Великден...
(седма степен по скалата на Рихтер)
ГОСПОДИ,
моля те, моля те, моля те
Хасково БЛАГОСЛОВИ
и от разруха жестока го спаси!
Молете се за Хасково, приятели!
© Кръстина Тодорова Все права защищены
Много ме зарадва коментара ти!
Света Богородица наистина е покровителка на нашия красив град и много обича град Хасково.
Най-голямата по размери, най-красивата и най-величествена статуя в света,
на Дева Мария с малкия Иисус, се издига на хълма “Ямача” в Хасково, и е един от символите на града. Тя е висока 14 метра и е поставена върху 17- метров фундамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес. Монументът “Света Богородица” е дело на авторски колектив, начело със скулпторите П. Александров и Н.Стоянов.
Тържественото откриване на статуята бе на 8 септември 2003 година - Деня на Хасково. Лично, пловдивският митрополит Арсений, извърши водосвета пред уникалния монумент на Божията майка, който няма аналог в света . Той е изработен от полимер–бетон и тежи 80 тона, а общата му височина надхвърля 31 метра. Заради рекордните си размери и подходящо местоположение, статуята на Света Богородица, се вижда от целия град. В подножието на статуята е построен малък параклис.
От столетия, Дева Мария е смятана за покровителка на Хасково, затова с решение на местния Общински съвет от 1993 година, 8 септември - празника Рождество Богородично, е обявен за ден на града. Тогава в Хасково традиционно се провеждат, множество културни и спортни прояви, под егидата на общината.