27 мая 2014 г., 15:53

Сляпата принцеса и музикантът 

  Поэзия
421 0 6

Далече - през девет царства, та в десетото,

в замък сред гъсти и мрачни гори,

живеела, скрита от всички, принцесата -

онази, със двете незрящи очи.

За тази принцеса, наричана Сляпата,

не идвали сватове, нито жених,

ни гости от изток, ни гости от запада...

Не давали балове в замъка тих.

 

 

Веднъж, насред буря, похлопал на портата

незнаен за никого млад трубадур.

А после, край огъня, щом се постоплил той,

отпуснал тенор дваж по-мек от велур.

Дочула в покоите свои принцесата,

изпратила долу нарочен слуга.

До късно й пял трубадурът и песните,

направо с душата си, пиела тя.

 

Препуснали дните, преминали в месеци.

Пленена била тя от този талант.

Разцъфнало дъхаво цвете в сърцето й -

влечение сляпо по млад музикант.

Очите незрящи за него се смеели,

в градината звъннал двугласен дует.

Под клена и старата пейка немеела

от звуци кристални на стар менует.

 

Потънала в музика, Сляпата вярвала,

че нежният трепет ще е споделен.

Не щеш ли, дочула да казват конярите -

тенорът си тръгва на другия ден.

 

Сърцето й, бедното, как затиктакало?!

Часовник от кулата бил полунощ,

а тя със вързопче под клена го чакала,

та с него да тръгне - без титла, без грош.

"Обичам те!" - тя му прошепнала в тъмното.

Любов, ли?“ - изсмял й се той шепнешком.

Е, аз ще вървя, че ме чакат по съмнало

жена и деца, пък и праведен дом.“

 

Луната изплакала и от високото

огряла сълзите в две слепи очи,

а после и вятър въздъхнал в широкото,

видял как обесена сляпа виси...

И точно в часа, в който мъртва в параклиса,

за сетно положена в сръб, тя била -

приет музикантът в дома си бил. Чакали

за него отдавна жена и деца.

 

А есен тогава била и в карминено,

в кръв сякаш обагрен, свидетелят-клен

шептял и разправял на всички преминали

за тъжния край на живот покосен.

Прастара е тази, разказвана приказка.

За сляпа принцеса и млад музикант.

Но още разплаква, сред хората скитаща,

през девет царства - оттогава насам...

 

 
Радост Даскалова

© Радост Даскалова Все права защищены

Автор запретил голосование.
Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??