23 мар. 2024 г., 07:19

Сол в гърлото 

  Поэзия
152 3 2

СОЛ В ГЪРЛОТО

 

... дъжд се свлича на масури откъм ниското небе,

тръгват облаците сури – дим през скъсано кюмбе,

а вълните с кеф прескачат гърбавия вълнолом,

с опакото на бръснача бръсна спомена за дом,

чепка изгревът парцали – ще тъче ръждив ковьор,

върху варненския залив грачат гларусите в хор,

пясъкът хрущи, скрибуца плажът, вкоравен от студ,

пием с лудия пърцуца – аз от него триж по-луд! –

 

леко трезви, тъй сиротни, скитаме по цели дни,

връз обърнатите лодки вятър луд барабани,

и под тях, изгубил всичко, стискам шепичка душа,

изоставен, смешен чичко, глупава сълза суша,

тъй не найдох му колая – ръбест и неприложим! –

някой ден, щом дойде краят, ще изчезна яко дим,

адски сам и непотребен, пях ви – и горчилки пих,

нося ви коричка хлебец от безхлебния ми стих.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Ами пак много хубаво и морско!
  • връз обърнатите лодки вятър луд барабани,
    и под тях, изгубил всичко, стискам шепичка душа,
    изоставен, смешен чичко, глупава сълза суша,

    Уникална образност, неизчерпаем си!
Предложения
: ??:??