В Климент Старчовден пристига –
старец, млад, дете се вдига
и по улици, площади
лумват празничните клади.
В маски телени лицата,
розови като цветята,
бели като облак перест,
скачат като петльо герест.
А пък някои юнаци –
и с изписани мустаци!
Хлопки, чанове и врява,
веселба голяма става.
На зелената ливада
Пролетта пристъпва млада –
като пъпка е красива,
като роза свежа, жива.
Кукерите в кръг застават,
тихо тя ги благославя.
Зимата се скрила в пруста –
върла сватя хлевоуста,
с вятър вие и пустосва,
селото със студ дамгосва.
Скокна, към тълпата тича,
разбесняла се, нарича:
– Черни сажди от ръжанка,
светлото да стане сянка,
бялото да стане черно,
а доброто – зло безмерно.
Слънце в облак да се скрие,
сняг билата да покрие,
паликошът да угасне,
мрак рогат да е всевластен!
Бял ден благ и нощ гърбата –
в миг сменете си местата!
Облаци небето скриват,
над изпръхналите ниви
сняг прехвърча, вятър вее,
зима Климент пак владее.
Старец сабя си замята,
па съсече злата сватя.
Снеговете се стопиха
и утихна хладен вихър.
Пролетта, добра невеста,
пак разнася благи вести
и нарича – из полята
да узрее жито златно,
да сме весели, честити
и със стока плодовита.
Чак до другата година
здраве, берекет да има!
Стихотворението участва в Националния конкурс "Магията на кукера"2024 в с. Климент и спечели специална награда.
© Мария Димитрова Все права защищены