23 июн. 2023 г., 06:34

Сто метра до хоризонта 

  Поэзия
570 2 3

СТО МЕТРА ДО ХОРИЗОНТА

 

Живеем във епоха некултурна
и аз – нали съм прост и адски тъп,
когато във морето се цамбурна,
крещя: – Вампор! Вампор! –
и плувам гръб.

 

А сетне – кроул! –
към двеста-триста метра.
Обръщам – за почивка – в стил делфин.
Направо съм светкавица – есетра! –
в летеж към хоризонта светлосин.

 

Спасителят на плажа каза: – Браво!
Пич, – вика, – ти си просто Майкъл Фелпс!
Бих го заместил, и си мисля – с право! –
девойка щом в морето викне:
– Help!

 

В морето вдигнах своя магистрала! –
и всяка дупка знам я̀! – наизуст.
Но все така – далечен! – е финалът,
и гълтам въздух –
и спринтирам бруст.

 

Ако ме спипа някой ден Висконти,
за мене би направил страшен филм! –
аз цял живот летя към хоризонти,
отвъд които
никой не е бил.

 

Сол в гърлото! –
това е тъй прекрасно,
че повече – май? – няма накъде.
Все други – във море от мед и масло! –
се плакнеха пред мен – като в биде.

 

Аз плувам. И ще стигна най-накрая! –
това ще е мечтаният ми старт –
да изкрещя пред портите на Рая:
– Вампор! Вампор!
Или: – Булгар! Булгар!

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??