31 мая 2013 г., 10:45

Свят III 

  Поэзия
786 0 3

 

 

СВЯТ ІІІ

 

 

Познавам те, навъсен Свят корав,

чертите ти познавам из основи,

знам правилата ти, знам твоя нрав,

гнева ти знам и ласките сурови.

 

Присъстваш тук – навсякъде край мен:

величествен, непоклатим, епичен;

и всеки миг – изцяло променен,

и всеки миг – към следващ миг затичан.

 

Не мога да те следвам, пъстър Свят,

не мога втори век да те догоня

– препускам в дирята ти с кон крилат,

но остаряхме в пътя – аз и конят...

 

А може би до край един и същ

оставаш, неподвластен на промени

– непоклатим, величествен, могъщ...

и гена на промяната е в мене?

 

Дали кръвта във своя кръговрат

ме прави всеки следващ миг различен,

и аз съм нов, и моят днешен свят

на оня свят от вчера не прилича?

 

Не зная!

Но изтича всеки час

и аз съм друг, и ти си друг, изглежда;

мени се цял живот един от нас

и да се меря с теб е безнадеждно.

 

Пресрещат ме ревниви ветрове,

задъхвам се, стареем двама с коня...

но докато те следвам – съм добре.

 

Не позволявай, Свят, да те догоня!

 

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Много задълбочена и красива поезия!
  • Силата на поетичната мисъл променя света дори и само вътре в представите ни. Понякога това е достаъчно, за да имаме сили да го понесем такъв, какъвто е....
    Аплодисменти!
  • Браво!
Предложения
: ??:??