17 янв. 2023 г., 07:19

Сълза 

  Поэзия
365 1 1

СЪЛЗА

 

... вървеше икиндията тъй бавна

през дворчето със старата липа,

че кучето по мен дори не лавна! –

изтръска три бълхи – и пак заспа.

 

Съседите – и те, не ме познаха,

залостиха прозорци и врати,

и килнатата моя родна стряха

отказа, сякаш, да ме приюти.

 

Додето тъмнина ме заобгръща

на хълма като дрипав ямурлук,

и аз нахълтах в бащината къща –

излязъл от корията хайдук!

 

От кметството довтасаха стражари –

записаха ми име, ЕГН.

Нима през село минаха пожари,

или невям е имало клане? 

 

От избицата взех шише ракия

и сипах юз под вехтата лоза...

Във бащиния двор по икиндия

обърсах просто глупава сълза.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??