Съществуването
(триптих)
1.
... и пак е фантастична Есен,
и меланхолни са душите –
от е́́ксисте́нциална Ерес
сближаваща ни със Звездите...
И само „земното прегръщане“
във тази вечер ни задържа –
за да́ не „тръгнем“ без завръщане...
.. а звезден прах в очите стърже...
Влече ни мощна гравитация:
О!... Вечността е толкоз близо!...
И мигновена екзалтация –
душите като взрив пронизва...
... В по-малко и от: миг вселенен
е „осъзнатата“ ни Вечност –
останалото са: проблеми,
но нерешими в тази вечер...
А може би, че и Земята
засе́лена е от звездите –
се вглеждаме във Необята
и там разселваме мечтите!...
Усещаме по интуиция:
„изгубената си родина“
и „прелетни“, подобно птиците –
очакваме за да мигрираме...
Живеем бързо, необмислено,
обичаме си греховете
и даже без да се замисляме –
повтаряме ги с„Бесовете“!...
А благодарни на Твореца,
че ни прощава „греховете“ –
не знаехме, че във „венеца“
бе вплел Той –тръни в цветовете!...
... Разбрахме: има от звездите
отдавна дето са умрели
тъй само светлина в нощи́те
достига земните предели...
И заблудени из Безкрая
ще бродим като „бягащ огън“,
че късно е да се пока́ем –
дори с молитвите към Бога!...
... но върнем ли се на Земята
тук жива жар ще ни обжа́ри –
разгаряна под ходилата
във транс на млади нестинари...
2.
Дори Вселената не може
да си надвие участта –
къде тогава (мили Бо́же! )
се врем с мечти за Вечността!...
Не сме на Времето връстници
в отпуснатият ни Живот
и ангели наместо птици
при „Залезът“ ни са на ход...
И изначално е отнета
възможността: с божествен лукс –
на прелестната ни Планета
със Вечността да бъдем тук...
Но тъй разумен бил Твореца –
проблемът просто разрешил
и сам прекъсвал Той живеца,
щом Времето си превишил!...
Природата го надхитрила
и след отпуснатият срок
със цялата си страст и сила –
подготвя ни за следващ скок!...
Не почва никога от нула
Животът в следващите дни –
една „спирална молекула“ *
реално ще го подмени́...
И ще нахлуят легиони
потомци за да ни сменят,
а дързостта им ще прогони
и архаичният ни свят!...
...В Живота тъй е отредено:
Потомците да имат власт –
да съдят Миналото време -
и тъй ще дойде ред за нас!...
Това си е и тяхно право,
но всеки грях ни е любим
и как от Бездната тогава
ще можем да го защитим!...
Премислени през Вековете,
лишени и от Лудостта –
по-страшни ще са „греховете“
в онези, нови Времена́... -
Потомци: моля ви съдете –
за климат, въздух и вода,
и моля Ви не ни жалете –
дори за своята съдба!...
Съдете ни за „греховете“
съдете ни за Ереста –
съдете за каквота ще́те,
но не докосвайте: Страстта!...
Живяхме бурно, необмислено
в Епохи със Живот суров,
в безброя от: „измамни истини“,
но със Човешката любов!...
3.
... и носим вечно светлата си „Ерес“
в Душите защитена от проклатия,
танцувайки в бушуващага Есен –
на Вятърът във страстните обятия!...
19.12.2021.
*ДНК е универсалния носител на Живота във Вселената.
© Коста Качев Все права защищены