1 авг. 2015 г., 19:54

Техник 

  Поэзия
366 0 0

Техник

 

Техникът дойде запъхтян,

барабан на пералня помъкнал,

куп инструменти и себе си.

И един етаж стълбище помежду ни.

Очаквал бе може би да му помогна?!

– Асансьорът работи! –

отвърнах полувиновно.

– Няма проблеми! – две негови думи

пуснаха котва в антрето. –

С оправени лагери и залепени гуми

е въртележката на прането!

Тук малко е тъмно,

пусни ми прожектори!

 

Пуснах лампа със светлина подземна

и няколко слънчеви вектора.

 

Попипа, поогледа

празното зейнало тяло,

с гнезда за пружини и чакащи кабели,

на нашата тригодишна пералня.

 

– След малко ще имам нужда от помощ!

Въпрос е на физика, не и на химия,

следващата ни интервенция.

Повдигаме леко цилиндричния кошер

и се целим плавно в тези отверстия.

Вгнездиха се носещите пружини,

и запулсира затихващо барабанът.

 

Техникът дозавинтваше болтове в скрепителни шини

и небрежно разговор за света и живота подкара.

– За какво ти е фитнес?

Гледай ме мен.

По цял ден търкалям някоя тежест,

а явно не съм втален.

– Правѝ нещо за здраве и тонус.

Малко бягане, леко разтягане,

по-добре е от седене само в офиса,

и убиване времето с ядене.

Разисквахме и всякакви други въпроси –

политика, спорт, спомени…

Със сигурност нещо изпуснахме.

Презаверихме рецептата

за безпроблемно съжителство

с нежния пол, със заглавие „Слушкане”.

– Къде са, кои са нашите лидери? –

попитах възторжено аз.

– Може би трябва да спрем да се питаме –

проехтя наум между нас.

 

В този миг се прибраха жена ми и дъщеря ми.

След кратки въпроси и премерени реплики

бяха въведени набързо в сценария,

заеха места и влязоха в своите роли.

– Наред ли е всичко, кога ще перем? –

жена ми попита с надежда,

че вече няма проблем.

– След ден госпожа,

пуснете на кратка програма

и ако няма видими белези,

завъртете една по-голяма.

– Следете за течове,

след такъв ремонт.

Ако видите мокро по плочките

звъннете един телефон.

 

Дъщеря ми подреждаше в пиксели

картина от първия учебен ден.

Квадратчета – усмихнати, весели –

поникнали върху фон яркозелен.

– Тате, познай кой е до мен?

– Не знам, да не би да съм аз?!

– И аз не знам. Ще му измисля име.

– Измислѝ – отвърнах, а зад мен вече познат глас.

– Добре е да чистите филтъра,

събира се сноп мръсотия.

Лично мен, ако питате,

имате деликатна, но сносна машина.

 

– С малко повече грижи за нея

и отговорна, добра употреба

дълго за мен няма да питате.

Прибра и последния инструмент.

– Пералня с проблем имат съседите! –

побързахме да го задържим.

– Разбирам, дайте им номера ми.

Стана късно, трябва да тръгвам.

И мен ме чакат жена и дете.

Всичко добро! Не забравяйте филтъра!

 

Беше направил и фина настройка.

При високите обороти – шепот вместо шум.

Вече чувах по-ясно какво ми говорят,

дори мислите от собствения ми ум.

© Иван Бърдаров Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??