Трети март
На този ден, велик и неповторим,
възкръсва Българщината отново,
на този ден за всички незабравим,
нека кънти навред Българското слово!
Земята на Борис, Калоян и Аспарух,
земята на силният български дух,
таз земя, която не е била дар,
а имала е друг тиранин-господар!
Ботев, Левски и Караджата живота си са дали,
със смъртта изстрадана платили са цена,
Шипка, Перущица и Батак, вярата си никому не са продали,
врагът прекланял е глава... побеждаван в тежки робски времена!
Ще се помнят вечно тез герои...ще се помнят великите им имена,
ще се помнят техните постъпки...ще се помни и българка една,
ще помним вечно Райна Княгиня и знамето, което е ушила,
ще помним винаги денят, в който свободата за България се е родила!
© Димитър Димитров Все права защищены