3 мар. 2010 г., 01:04

Трети март 

  Поэзия » Гражданская
1920 1 16

 

ТРЕТИ МАРТ

 

Тази дата

не може да се празнува

по стар

или нов стил.



Тази дата не зависи

от дворцови преврати,

нито от псевдодемокрации.



Тази дата

не може да се купи с пари –

тя е платена с кръвта

на нашата нация!



Къде беше Бог,

когато гърмяха синджири от роби,

робиня до роб?

Къде беше Европа –

люлката на цивилизацията?



Този ден е платен

с кръвта на нашата нация –

Берлинска стена

срещу азиатците.

С отрязаните детски глави,

с поруганата майчина чест –

500 години –

не 500 секунди,

не 500 минути,

не 500 часа,

не 500 дни –

погиващ народ

от робове и робини,

от дома си прокудени

синове и дъщери.

 

Къде беше Бог?

Къде беше Европа?

Русия?

Париж?

 

Остана да стърчи

единствено

бесилото на Левски

в сърцето на всеки

случайно оцелял

или избягал в емиграция.

 

Този ден

е платен

с кръвта

на нашата нация!

 

И е страшно,

че днес

след повече от 100 години,

не след повече от 100 секунди,

не след повече от 100 минути,

не след повече от 100 часа,

не след повече от 100 дни –

този народ пак е изнудван,

този народ пак се лута

и дълбоко спи

под ледовете на псевдорепублики

и на псевдодемокрации,

 

а този ден

бе платен

с кръвта на нашата нация!

 

Затова тази дата

не може да се празнува

по стар или нов стил.

 

Тази дата

не е рожба на велика дипломация.

 

На тази дата

трябва да се поклони

и великият месия,

и великите сили,

и велика Русия,

защото тази дата

се плати

със живота

на нашата нация…

 

Честит празник на всички българи!

 

 

© Ангел Веселинов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??