Днес е Трифон Зарезан –
празник български – голям.
Ден на мъжките ръце,
и на сладкото винце.
Днес е празник на лозаря,
градинаря и кръчмаря.
Празник увековечен
от народа ни свещен.
Днес зарязваме лози
и извиваме венци.
Да е здраве и късмет,
да се лее берекет!
Всеки труд е ценен дар –
на човека господар.
Щом работиш от сърце,
пийвай мъничко винце.
Тайната на гроздовия сок
няма своя аналог.
Виното е еликсир
и за влюбен, и пастир.
Тайната е в любовта,
а магията – в страстта.
Който има смелостта –
знай, постига чудеса.
Руйно вино да се лее
и сърцето ни да пее,
няма празник по-голям
от Свети Трифон Зарезан!
© Наташа Басарова Все права защищены