Гръмна - буря над вълните!
Смерч изви се към брега!
Със светкавици - в косите -
с бясна скорост полетя!
За секунди - се разрастна -
мощен порив го поде.
Падна мрак и стана страшно!
Бебе почна да реве!
Стръвно - пясъчно торнадо
взе над плажа да кръжи!
Някой викна: - Бабо!... Бабо!
Разпищяха се жени!
Всички... хукнаха да бягат
към съседната гора!
Чайки почнаха да стягат -
късно своите гнезда...
А наблизо - край скалите -
се усмихваше момче.
С крем си мажеше гърдите
и червеното носле.
Не поглеждаше в небето,
не повдигаше глава.
Безразлично - общо взето,
си седеше на брега...
Смерчът злобно се разгърна,
дъжд в скалите се изви!
В миг водата стана бурна -
с грохот почна да бучи!
А момчето... бавно стана,
взе си сърфа под ръка.
Скочи - храбро в океана!
Яхна първата вълна!
Почна с радост да се носи
в тези бурни ширини!
Бе... с масури - русокоси,
и обичаше вълни...
На П.
Юри
Йовев
Октомври
2020 г.
© Yuri Yovev Все права защищены