Планетата в една звезда се блъсна
и правдата за прехода ни лъсна.
Каква бе всъщност неговата същност?
Смениха думата “Другарю!” с “Господарю!”
Смениха думата “Другарко!” с “Господарко!”
Смениха равенството с разделение.
Сплотеноста смениха с озлобление.
Отлъчено от правото на труд,
превърнаха достойния народ
във плахо, раболепно население.
Уж уважителното “Господине” и Госпожо!” ,
са само празни думи-камуфлаж.
Изричат ги - нагоре с гняв и омерзение,
а от върха надолу - със презрение.
И уж протестите, и те са лицемерие.
Защото нямат знаме, нямат флаг.
При толкоз партии и воеводи,
една идея нямат - да ни води.
Откакто европейските им ценности
накрая и България обхванаха,
в Европа честни хора не останаха.
Но и това не е беда голяма,
а че и в Щатите и в Англия ги няма.
Останали са честни хора май
единствено в Корея и Китай.
© Ангел Чортов Все права защищены
Аз написах нещо подобно:"Злободневно" хайку:
Бившия месия ни натика в блато, където бавно, но сигурно потъваме.
Някои не желаят друг да се опита да ни извади от там.
Сигурно се чувстват много уютно сред жабешката воня.
Да са живи и здрави, но нов месия за сега не се очертава на хоризонта.
Бъди здрав!