Ежко Бежко, Зайко и Мецана
събрали се на горската поляна.
Дружно книжки да четат решили,
приказки за принцове и самодиви...
Ежко се изтегна и прозина сладко,
вчера нова книжка му е купил татко.
Вижте я с картинки как блести,
Ежко с гордост книжката държи.
Зайко бръкна в своята торбичка,
вместо книжка дръпна ръкавичка.
- Ех, ти Зайко, палав забраван! -
викна Меца, - Виж се, пак си изподран.
Цял ден тичаш, скачаш и се смееш...
Стига, Зайко, вече да лудееш!
Тя, Мецана, голяма е умница,
нищо че изсърба всичката чорбица.
Най-различни книжки да чете обича,
че защо напразно да се тича...
Меца бавно си извади очилата
и започна да чете на глас в гората.
© Галя Николова Все права защищены