В някои от тежките ми дни,
когато към леглото съм неволно прикована
и часовникът часът след час реди,
заслушвам се в отвънкашната хорска врява.
Ядно слушам как с пискливи гласове, жени
Обменят за деня най-важните и сочни теми.
Злобно гледам иззад пожълтелите стени,
а слънчев лъч напук се взира в мене.
В тоз момент дойде врабец
и на прозореца ми гордо кацна,
сякаш каза: „Хей, човек!
Недей така седя безгласна!“
Погледах го аз него, и го питам:
„Разкажи ми, врабчо, как е там, на юг?“
И представям си, че с него някъде отлитам
И представям си, че вече не съм тук.
И представям си, как влиза някой със тревога
в стаичката малка, вода студена да налее,
и как наместо мен, там фигура двунога
лежи, преструва се на мене и се смее.
Тъгата моя – там съм я оставила,
Нека вместо мен в кревата ми лежи.
На мен прилича – лика ми одрала е,
бледно-жълтовата, със канелени очи.
И няма с вас аз сбогом да си кажа, няма
да оповестя, че тръгнала съм си.
Вместо сбогом, тази двойничка оставям
вместо мен леглото старо да краси.
А аз завчас се излекувах.
Със лека дрипа се загърнах.
През прозореца – навън, раз, два, летим!
И няма никога аз тука да се върна.
Намерих своя дом – надоблачен, за вас незрим.
22.04.2020 А.М.
© Александра Маринова Все права защищены