23.04.2020 г., 0:18 ч.

В леглото 

  Поезия » Оди и поеми
506 1 1

В някои от тежките ми дни,

когато към леглото съм неволно прикована

и часовникът часът след час реди,

заслушвам се в отвънкашната хорска врява.

 

Ядно слушам как с пискливи гласове, жени

Обменят за деня най-важните и сочни теми.

Злобно гледам иззад пожълтелите стени,

а слънчев лъч напук се взира в мене.

 

В тоз момент дойде врабец

и на прозореца ми гордо кацна,

сякаш каза: „Хей, човек!

Недей така седя безгласна!“

 

Погледах го аз него, и го питам:

Разкажи ми, врабчо, как е там, на юг?“

И представям си, че с него някъде отлитам

И представям си, че вече не съм тук.

 

И представям си, как влиза някой със тревога

в стаичката малка, вода студена да налее,

и как наместо мен, там фигура двунога

лежи, преструва се на мене и се смее.

 

Тъгата моятам съм я оставила,

Нека вместо мен в кревата ми лежи.

На мен приличалика ми одрала е,

бледно-жълтовата, със канелени очи.

 

 

И няма с вас аз сбогом да си кажа, няма

да оповестя, че тръгнала съм си.

Вместо сбогом, тази двойничка оставям

вместо мен леглото старо да краси.

 

А аз завчас се излекувах.

 

Със лека дрипа се загърнах.

През прозорецанавън, раз, два, летим!

И няма никога аз тука да се върна.

Намерих своя домнадоблачен, за вас незрим.

 

22.04.2020 А.М.

© Александра Маринова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Пусни тъгата да си ходи! И тогава ще можеш да летиш с полета на мисълта.
Предложения
: ??:??