Вдовство...
... защо е тъжна младата Царица?...
... защо двореца е обвит във креп?...
... над кулата върти се мрачна птица
и зло прокоби вече дни наред...
А сляп гуслар разправя по стъгдите,
че враг навлязал в южните земи́
и в бран жестока – хиляди избити,
и топла кръв над угари дими́...
... В зори поеха конници с поръка
от Царя да се върнат с блага вест –
до стóлнината тънеща във мъка
и гаснеща в предчуствия до днес...
А времето като следа от змѝя
се гънеше в изсъхнали треви,
когато от завоя: харамия
и скитник -- парцалив се появи...
Заведоха го право във двореца
и на Царицата разказа той:
– Да прав е бил гусларя и слепеца,
че паднал Царят е в неравен бой...
... и в този миг църковните камбани
заудряли тревожно по нощта,
понесли се с вестта в необуздани,
безумни вопли в цялата страна...
Женѝте, пребрáдили черни кърпи
къде́ли черни плачейки предат –
окървавен е, на Луната сърпа,
изкочил иззад облак чудноват...
Дечица дребни – странно усмирени
задремали след дневните игри,
се стряскат във съня си – умилени
от нежността на майчини гърди...
Във полунощ жените се разпръсват
постъкват в къщи огънят унил,
увѐрени, че щом е Бог възкръснал –
то значи е и вóйните спасил...
Прегърнали дечицата заспиват,
а в тайнствата прекрасни на съня,
до сутринта грижовно ги завиват
мъжете им в любовна суетня́...
В гергьовски люлки лудо ги люлеят,
достигат с тях и до звездите чак,
косите им със ветрове се веят –
от Слънцето уплетени с варак...
... но първите петли пропяват дружни,
насъ́не плаче стреснато дете,
и вече всички сънища – ненужни
отлитат в зазорилото небе...
... А младата Царица в тази вечер
сама не може миг да потъжѝ:
болярите притискат я и вече –
ще трябва със един да продължи
и затова тя всичките на среща
в Коронния съвет щом събере,
със мъката на вдо́ва безутешна
ще се опита: Цар да избере...
21.01.2021.
© Коста Качев Все права защищены