Вечност... 5
Лятна нощ звездите па́ли,
вятър в клоните играй...
Нежно сетивата га́ли –
даже сам в нощта мечтай...
С него, в у́нес и душата
превъзбудена в нощта
няма да заспи, когато –
я докосва Вечността...
А далеч, зад хоризонта,
блясва мълниен светлик –
блясва, гасне... да напомня,
че и: Вечността е миг...
Тези мълнии далечни,
в хоризонтите пред тях –
във нощта самата Вечност –
в огнен разпиляват прах...
А нощта е днес в съмнение:
– аз ли хвърлих този зар?!...
Време и за Дръзновение:
– просто, но с разтърсващ чар!...
А внезапно, отрезвяващо,
че е с Край и Вечността –
с огнен шлейф и потвърждаващо:
изгоря една звезда...
Нейде в полунощ край мене
вятърът за малко спря,
но танцуващи Вселени –
грабнаха ме за игра...
С летен хлад откъм полето
и с копнеж недоразбран –
лъхна нежност, след което:
– вечен се почувствах сам...
Толкова е тихо!... Тихо –
звездна светлина ръми́...
Нови Богове́ родиха –
всичко дето предстои́...
И видение неясно
от неземна светлина,
удивително прекрасно,
с древен образ на Жена –
стъпваше към мен полека
в елегантната си власт...
– С нея се вървеше леко –
просто я последвах аз...
... И докоснах я замаян
щом ме разлюля Страстта...
Кратко бе, ала това е:
– тайнството на Вечността...
05.01.2020.
© Коста Качев Все права защищены