18 июн. 2012 г., 09:17

Ветренски гризайл* 

  Поэзия
634 0 7

ВЕТРЕНСКИ ГРИЗАЙЛ*

 

                                   На Румяна

 

Небето е драпирало стърнищата

с коприната на сивата си грива

и облаците, тежки и разнищени,

са моделирали самото време в сиво;

 

и сива влага в голи клони вяло

се стича като есенна несрета –

дори Манджет* по пътя си е спряла,

изгубена сред сивото в небето.

 

Дори божествената Левкотея*

докосва моя бряг със сиви длани

и в сива пара Дунава сивее

и мята над вълните сива пяна.

 

От покривите сива скука капе

и сива плесен ляга в дън душата;

и цветовете в сивото се стапят,

и мътносива грее вън дъгата.

 

По дяволите, знам, че сив, невесел

животът крачи в дрехата си сива,

че вън сивее мокра късна есен,

че сиви облаци небето скриват,

 

но трябваше и в сивата Вселена

да има ярко слънце, птици сини,

тревата да е приказно зелена,

а розите – разискрени рубини.

 

Е, розите отдавна прецъфтяха

и бяха сиви, като пепел сиви,

а птиците под селската ми стряха

напролет идват – есен си отиват.

 

Но като сива приказна награда

добрата сива есен ни залива –

в очите ти небето сиво пада,

очите ти са като облак сиви;

косата ти от времето сивее

и тихи сиви ветрове я сресват.

 

Стареем, мила, двамата стареем,

а сивото у тебе ми харесва.

_____________________

 

* Гризайл – фр. grisaille от gris сив – декоративна живопис,

   изпълнявана в оттенъците на един цвят, най-често сивия;

* Манджет – в египетската митология – дневната ладия на бога-

   Слънце Ра. Месектет – нощната ладия;

* Левкотея – гр. “бялата богиня” – в гръцката митология – богинята

   на морската пяна.

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря на всички! Желая ви светъл ден...
  • Ео как любовта придава цвят и красота на всеки сезон в един човешки живот...
  • Толкова много отенъци на сивото, това си е богата палитра, Маестро!
    Аплодисменти и от мен!
  • Ето как повторението може да не омръзва, а точно обратното -- да придава песенен характер на стихотворението. Хубаво би било някой да напише музика по този текст.
  • много сиво, но някак приятно...

    майсторски!
  • Прекрасно!!!Сърдечен поздрав!
  • Много е хубаво!
    Аплодисменти!
Предложения
: ??:??