Вълшебна приказка...
(внезапен каприз)
Остров във морето нейде
във вълните скрит... Незнаен...
Сутрин във зората грейвал,
вечер гаснел в мрак потаен...
Там живеела Жар-Птица –
тази, в приказките дето
се превръща във девица –
със вълшебство над морето...
Ако ураган принуди
котва там моряк да хвърли –
ято пъстри пеперуди
пърхащи го срещат първи...
И след дивите стенания
на вълните ураганни,
там със първите послания
с кротка нежност ще го грабне...
А вълшебства между палмите
скрити чакат го със тайнството
на легендите от псалмите
оживяващи пространството...
Имало и фар на острова
(продължава се в легендата!)
нощем осветявал просто
той мъглата... Непрогледната...
А Прекрасната девица
много тъжна и самотна
се превръщала във птица
устремна към хоризонта...
Там отивала да търси
тя и кораби разбити,
бурята преди да свърши
и с моряци във вълните...
... В кръчмите моряшки вечер,
щом и ромът не пресъхва
и легендите са вечни,
и моряците отдъхват:
– всеки чака търпеливо
(с чаша във ръка, в редица!)
да разкаже, как на живо
любил някога Жар – Птица...
... От небето като мълния
с поривите си внезапни –
мрака осветила с пълния
блясък от крилата златни...
Озовал се сам в легендата,
продължавал в транс моряка
да разказва как с протегната
длан го жарнала тя кратко...
А това, което после
случило се е: Легендата,
във която вярват о́ще
всички Скитници в моретата...
Той на сутринта учуден
дълго търкал си очите –
да повярва, че е буден
и реални са мечтите...
Бил на екзотичен остров
с изумрудена лагуна...
Трепкало морето просто –
както отзвучала струна...
Мургави девици голи
къпели се във морето
и лудували на воля
от безумна страст обзети...
И се гонели с делфини,
там в лагуната вълшебна...
И разбирали се с фини
звуци, някак извънземни...
Птици стрелкали се с песни
както в Утрото на Рая...
Тъй наивни, но чудесни
в устремът си към Безкрая!...
Тук легендата не свършва
и да свърши рома даже...
Вярата не се прекършва
в следващите екипажи...
Суеверни са моряците,
тъй като необяснимо
гаснат някога маяците
и Брегът недостижим е...
А молитвите към бога
в урагана са безсмислени!...
... Те в Неръкотворен Огън
вярват в тия дни единствено!...
Но и всичките маяци
да угаснат във Стихията,
могат старите моряци
бряг и кръчма да открият...
* * * * * *
...А мечтата им красива
за Жар-птицата вълшебна –
е́то векове е жива
във чаровната легенда!...
09.12.2019.
© Коста Качев Все права защищены
(с чаша във ръка, в редица!)
да разкаже, как на живо
любил някога Жар – Птица..." Хубава легенда!