Спомни си за тях, Българийо моя,
за героите свои ти им припомни.
На българите за историята им своя
ти разкажи, за славните ти герои и битки.
Разкажи за историята на твоите герои сега,
на младите българи ти им сега покажи.
За Яне Сандански и Гоце Делчев разкажи,
за героите и за борците за свобода своя.
Те се бориха за твоята желана свобода
и загинаха, бориха се и дадоха живота своя.
Да живеят свободно и мирно твоите деца,
а ти им спомняй историята тя е и моя.
А те ще ни гледат от високо, от небето сега
и ще видят потомците си, новите българчета.
Те ще останат тук в нашата родна страна,
пропита с мъка, тъга и на героите си с кръвта!
© Валентин Миленов Все права защищены