31 мар. 2010 г., 13:23

За лудите 

  Поэзия » Философская
1077 0 3

          За лудите

 

На „луд” е равен „ненормален”.

Така се сочи чак до гроб.

Но „луд” да съм, че днес

                                       „нормален”

е „доброволно станал роб”!

 

Това съждение е мое

и за начало ще го дам,

а „луд” и „роб” за тебе кой е

ще прецениш, четецо, сам!

 

Ако чрез думи, звук, картини

желаеш ти да бъдеш чут –

помни: познати и роднини

ще казват често: „Той е луд!”

 

Ако на норми и закони,

властта, елитът най-прочут

започнеш „късане пагони”,

ще чуеш сново: „Той е луд!”

 

Ако на навиците стадни

опиташ ти да сложиш край,

то твоя милост ще попадне

в графата: „Луд или се пра’й!”

 

Ако пари не те вълнуват,

ако развиваш ум и дух,

не си от тези, що сънуват,

е по-добре да си и глух!

 

Защото сноп от епитети,

като стрели ще полетят

към теб, а орди от съвети

ще се опитат да склонят

 

да хванеш „вярната” пътека

(живота техен тъй зоват –

наричат „гражданин” Човека

и на трошляка викат „път”!

 

Не слушай лекции банални –

за нрав, култура или бит –

не си ли в стадото „морални”,

си уникален индивид!

 

А щом такъв си и го искаш,

(да бъдеш с главни букви АЗ)

обида всяка ще устискаш

и за „морали” ще си пас!

 

Невежият невеж остава,

защото тъй му е удобно.

Такъв да тебе поучава

не разрешавай, даже пробно!

 

 Не се оставяй да те смаже!

Подобно мен добро търси –

Когато „луд” ми някой каже,

oтвръщам весело: „Мерси!”

 

© Марин Цанков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Браво!
    От още един...луд!
    Поздрави, Марине!
  • Поздрав! И аз май съм от лудите!
  • Ако на навиците стадни
    опиташ ти да сложиш край...!!!

    Когато „луд” ми някой каже,
    oтвръщам весело: „Мерси!”
    Браво Марине!!!Остани си "луд"!!!
    Мерси!!!
Предложения
: ??:??