Живял е някога един мъдрец
и мислил дълго той за любовта,
и търсил я, и писал, и станал почти светец,
създал учение, наречено апокатастазиса.
В него разкрил е Ориген,
че когато настъпи краят на света,
в ден, от Бога за последен отреден,
у дявола ще грейне отново любовта.
Като ангел светъл, от пепел възроден,
ще заблести отново сатана,
както блестял е преди падението си, и опростен
ще грее пак деницата най-светла в нощта.
Нека и ние да потърсим любовта,
защото всичко обичта прощава,
и е сила, тъй безкрайна при това,
че и от мрака светлина създава.
© Горо Горов Все права защищены