Велик си! Но дали когато беше хлапе,
мечтата ти борбена славна бе.
Дали мечтало е едно дете,
Радецки към битка да поведе.
Сега герой си, с нас, в нашите сърца.
Улици, върхове са твоите чеда.
Никой нивга заради теб битка не видя,
в днешни времена кръв не проля.
Твоята чета как вярно, славно с теб върви,
към необятни, залени планини
и как гордо викаш ти с гръмкия си глас:
„Радецки винаги ще е в нас”.
Стихове велики, за прославни векове,
твои, всеки може да ги прочете.
За любов, за война и за мъка, и тъга,
но един стих гори в моята душа.
Как хора, деца в тебе героя намират?
Стихове пишат за саможертва
и всички възхвални песни пеят,
нека бъде- победа, свобода.
© Петя петрова Все права защищены