За вярата (почти възрожденско)
Няма мира в тази държава,
пак битка люта се задава...
На площада, у сред село,
агата се провикна смело:
- Чуйте вие, сган гяурска,
тук ще бъде вяра турска,
ще се молим на Аллаха,
кой не иска – да се маха.
Но дочул го бе войвода,
тръгна бързо сред народа –
чета сбира, християнска,
за битка с наглостта османска.
В миг под знамената бойни
сформира той редици стройни -
от здрави, пъргави момчета,
събра се християнска чета.
Тогаз извика байрактарят:
- Сигнал, войводо, да дадеш,
очакват тез момчета смели
срещу душмана да ги поведеш.
Народът ни е толерантен,
но помни се от старо време –
Бориса ни е нам покръстил,
от тогаз сме християнско племе.
© Валентин Добрев Все права защищены