26 сент. 2013 г., 13:22

Забрави ли? 

  Поэзия » Гражданская
790 0 1
Забрави ли?



Забрави ли как скита като плъх,
как лази като змия?
Забрави ли, братко, миналото тежко,
забрави ли стария път към школото,
...
пъртините на село?

Забрави ли?

Забрави ли как си играхме,
как ходихме по гори и поля,
как не смеехме да кажем
дума,
като минеше Агата?

Забрави ли?

Хомота сякаш до вчера не влачи,
сякаш си забравил 
миналото наше?
Или пък не искаш да се връщаш?

Страх те е?

От туй, дето…
дедите ни са изживели?
От туй, дето…
боли повече и от празния портфейл?
От туй, дето…
боли повече от безпаричието?
От туй, дето…
боли повече от високата сметка?

От туй, дето…
боли повече от дори високия наем?

Със право те е страх, братко!
Но не страх трябва да изпитваш,
а гордост!
Гордост от туй, че десет пъти по-малобройни,
сто пъти по неопитни,
хиляда пъти по-бедни,
от европейците и отоманците,
твоите деди са се били,
били са се за свободата ти!
Ето това е за страх и гордост!
Не забравяй как раненият ти прадядо 
ти е разказвал как се е бил във Балкана,
не забравяй как се е мъчил със дни по зандана,
как е скитал,
как е ходил - гол, бос, гладен и жаден,
ходил из чужди земи,
да краде, да работи, пари да събира,
да има за пушка, за премяна хайдушка.

Ех, лесно ти е на тебе,
лесно ти е дори без пари,
Та ти имаш най-ценното - свободата,
ти имаш правото - да имаш свобода,
ти имаш Бедност, мизерия, глад,
тъга, гроб и много други!
Ти нямаш дом, семейство,
нямаш нищо!
Дедите също са ги имали 
тези тежки грижи,
имали са ги, защото са Българи,
а ти сам знаеш, че защото си Българин - търпиш.
И все пак дедите ти са нямали свобода!
Помни ги и не се срамувай,
не се страхувай,
стани гордо,
застани прав пред масата,
хвърли тази книга,
удари силно и кажи:
“Аз съм Българин и не ме е срам,
аз съм горд с България.”


Мартин Петров - националист и писател
 

© Мартин Петров Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??