12 янв. 2024 г., 17:20

Заден изход от спектакъла 

  Поэзия » Философская
237 6 11

ЗАДЕН ИЗХОД ОТ СПЕКТАКЪЛА

 

Панаирът приключи по-рано и вчера в града

бързо сгънаха всички сергии и шарени шатри,

после циганка мете из главната с твърда метла,

и в чували натъпка билети и смачкани карти.

 

Продавачът, въртял купче захар на облак памук,

разглоби центрофугата, с влака вечерен замина.

И на празното място придърпаха кофа с боклук.

Ще е цветно и празнично – в някоя друга година.

 

Никой вече не крачи усмихнат, с изгладен костюм

и жените прибраха високите токчета в шкафа.

А кръчмарят ръцете си бърше и смята наум

колко нови клиенти ще смести в оскъдния график.

 

Есента е дошла и предлага най-сладкия пир –

дъх на шума, смола, пакетчета с печени кестени.

Ала как да сравниш с лудостта на един панаир,

и с локума рахат, и с крещящия полъх на евтино?

 

Под езика ми вече узрява трънливият мрак –

от захлас по безумства, с минути – без цел пропилени,

превъртяха стрелките и губят най-верния такт,

и тече пустота в изтънелите спукани вени.

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??