Хората продават старите си вещи...
Спомените си заменят за пари,
за да могат с някакви стотинки смешни
да изкарат следващите дни.
Тяхното достойнство се е свило!
Клекнало е в съботния ден,
на пазара – между ябълки и сливи,
и изнудва всяко портмоне.
– Леле, как си го закършил, братче!-
казва мазен купувач.
– Ти пък искаш всичко за петаче!
Няма сделка, няма ли файда!
След такива разговори злъчни,
ставам бързо дървен философ.
В аулата на раздразнената глъчка
се разглеждат Бит и Общество!
Платон би написал нови "Диалози".
Шекспир би им посветил сонет.
Диоген би търсил още със фенера този,
който може да се нарече Човек!
Аз съм беден, гладен стихоплетец –
ровещ мъдро в мръсния Живот...
Ако тука сте открили нещо –
то е камък и боли... Защо?
© Маргарита Петрова Все права защищены