Вечният огън там далеч гори,
капитанът и ротата се строяват,
за почест всички шапки свалят,
последна почит отдават със сълзи...
А народът сляп, окаян - шуми,
знамена развява, не знае що дири,
търси той идеала на дедите си
и кумирите фалшиви се появяват,
дали той от тях ще се спаси...
И засвирват весело бойните тръби,
маршове и химни от времената стари,
а народът прашния завет разкрива,
надежда нова за него се открива...
Знамена стари с бойните си рани
и инсигнии древни, с лъвове на тях,
бележат паметта за славните дни,
когато България беше свята...
© Добрин Добрев Все права защищены