4 авг. 2020 г., 08:11

Герой на нашето време. 

  Проза
235 0 6
4 мин за четене

© Маргарита Ангелова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Привет, Лини! Много се радвам, че си прочела и коментираш! Да! Времето ни притиска! Нуждите, истински, или измислени ни притискат и изпускаме важни неща. А, може би, всеки спокоен период ни отпуска. Прави ни лениви и по-безотговорни. По-искащи и по-недаващи. Знам ли? Животът в мирно, спокойно време може да е спокоен, даже - скучен, но произвежда мекушави егоисти. Въпреки това, всеки иска са живее в такова време... В такова време има възход във всички сфери! Аз също искам спокойствие и предвидимост! Вече нямам сили за катаклизми!
  • " Баба ти да ти купи!... Не ме занимавай! Сега пия кафе...Не ми мрънкай, ето , отивай си вземи чипс, че ми омръзна да ми мрънкаш!"...Това са само част от реплики, които чувам ежедневно в парка и по кафенетата от родители на иначе " супер златни" и обичани от тях деца. Времето е такова,че доста от родителите са или изнервени,или изнурени от проблеми, работа, грижа за насъщния и неусетно изпускат нишката на родителството. Търсят начин да прехвърлят отговорността на някой друг. Наскоро четох един откъс за съвременните родители: " Майка вика след дъщеря си. Тя се спира и пита: "Да не съм се изпотила?" "Не!"- отвръща майката,- "Гладна си!"
    Много показателен и обобщаващ е. Но и гените, средата не са всичко.Изборите са важни. Съзнателните. И дали детето е разбрало,че отговорността за тях е изцяло негова, а не на някого другиго. Поздрави, Марго!
  • Да. Такова е времето. Те са наши деца. Поне, на нас, по-възрастните! Това значи, че не сме били отговорни родители. И... Те ще определят бъдещето на всички!
  • Ще ми се да беше гротеска, но... Образът е събирателен. Съветите на Стойчо са непознати за родителите на съвременната младеж у нас. Ние сме много близо до модела на скандивия. Холандия ли беше, с най-тежките закони за защита на детето? Четох, че вече страдали от последиците. Първото поколение, израсло така, не се справяло с живота на пълнолетни. Имало ниска самооценка и склонност към самоубийства. Не бива да се експериментира с децата! Благодаря за коментарите ви, Стойчо и Йони! Желая ви юного хубав ден!
  • "До пет години се дръж с детето си, като с цар. От пет до петнадесет години, като със слуга.От петнадесет години и след това, като с приятел."
    Индийска древна пословица
  • Е, ако се научат децата да искат, ще искат... Ако се научат и да дават, може и да дават, но пак не е гарантирано... Човекът иска да получава колкото може повече, а въпросът за това да дава не се върти много-много в главата му... Но за да дава, трябва да е научен да обича - обществото, хората, себе си. Трябва да е научен да бъде човек, да е отраснал в динамична среда, където има и предизвикателства, а не само дадености. Ако родителите само дават, а не оставят пред детето предизвикателства и задачи, естествено е то да се научи само да иска. Тъжна история, дано героят е повече гротеска, отколкото истински...
Предложения
: ??:??