7.11.2005 г., 10:36 ч.

* * * 

  Поезия
740 0 4

Къде си, българино, чуваш ли, къде си?

Кой със думи празни пак ще коли и ще беси?

Дали партията дясна или левите другари,

пак ще грабят и продават- кой каквото свари!

 

И пак онези предизборни слова лъжовни,

примамливи, сладки и най- много отровни.

С обещания ти пълнят, българино, главата,

но кому са криви и кому- прави словата?

 

И как знаеш, че за когото днес гласуваш

утре ще е честен и няма да го псуваш?

Не знаеш, българино, и там е твойта драма-

вечно си излъган, вечно си измамен.

 

Толкоз години на гърба ти лежаха,

но дали ти бяха леки или ти тежаха?

И защо когато на “Витошка” те спират,

пребиват най- брутално, а после те обират,

 

ти се радваш, че отървал си се жив-

с няколко шева и със нервен срив,

палиш свещ, че си бил късметлия,

а “ония” са навън наместо в килия.

 

Защото на свобода остава всяка гадина,

мафия, полиция- всички са комбина.

Играят си по улиците на стражари и апаши,

а всички са една порода- мръсни търгаши.

 

Да се оплачеш... въобще и не смееш,

че и ден после не ще да живееш.

“Това, що думаш, е абсурдно обвинение-

само смях буди и малко съжаление!”

 

*   *   *

Ех, докога ще бъдеш изтривалка?

Докога ще играеш все тая роля жалка?

Докога, българино, с теб ще си играят?

Ама те го правят, защото си знаят,

 

че си непретенциозен, мълчалив и сляп,

честит си, когато имаш сол и хляб;

човек без гордост и с практичен дух-

когато е нужно ставаш и глух!

 

Предизборни плакати за теб са икона,

все едно никога не си страдал от закона,

очите затвори, завържи ги здраво

и отивай да гласуваш- нали ти е право!

© Франческа Салиери Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Това е истината, но рядко някой я назовава с истинските й имена
  • "и отивай да гласуваш-нали ти е право" ме кефи най-много! Страшно попадение!
  • "очите затвори, завържи ги здраво" е страхотен израз. Бравос.
  • Хубаво е произведението, но нега мислим позитивно
Предложения
: ??:??