7.09.2008 г., 20:02 ч.

04.12.79 

  Поезия » Друга
788 0 25
 

                          

 

                Поклон в храма на  Мнемозина

                 (В чест на Петя Дубарова)

 

           ... Мамичко, аз идвам.

           Случаен лъч по лунната дъга -

           една сълза, една молитва,

           протуберанси от тъга.

 

           По своя път букети съм събрала -

           безброй най-хубави цветя.

           Последен път, последно разцъфтяли -

           Цветя. Цветя. Цветя.

 

           И всеки цвят за мен ще ти нашепва.

           И всеки смях, и всяка тишина...

           Цветя, цветя - безкрайно детство

           и светлина, и светлина...

 

           Аз може би в плача съм на цигулка.

           Вълна и чайка може би съм аз.

           И песен може би, и ручей, и светулка.

           И детски смях, и птичи глас.

 

           Но чакай ме! В безсънна нощ ме чакай

           да дойда пак на спомена с лъча.

           Ще влезна, ще поседна малко,

           ще помълча, ще помълча...

 

           Ще идвам с песента на птица,

           със капчиците утринна роса,

           с усмивките на моите връстници -

           един мираж, една сълза.

 

           Аз все ще се отбивам, мамо,

           при моя малък пъстър свят,

           при младостта си неживяна -

           от рано стъпкан цвят.

 

           В измислени безпътици се лутах,

           в измислени пожарища горях;

           видях, видях над плажове безлюдни       

           безброй звезди и звезден прах.

 

           Но, мамичко, дойдох и си отивам

           на спомена в залязващия здрач -

           една тъга, една молитва -

           среднощ като нестихващ плач.

 

           Тя падна мамо - моя синя птица -

           със писък от пречупени крила.

           Разстрелен екот, гаснещи зеници.

           Мъгла. Мъгла. Мъгла...

 

           Понякога ще се завръщам -

           самотна сянка и самотен звън.

           Камбана. Фар. Смълчана къща.

           Раздяла. Прошка. Сън...

         

           

           

           

 

        

 

 

          

 

© Ради Стефанов Р Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??