Германия.
Лето 1945-то.
20 април
Земята е кървава тиня.
Кален гроб за мъртви и живи.
Танкове газят изсъхнали ниви.
В канавките гният студени тела.
Безчет градове и села
сега са димящи руини.
Бомби над Вилах,
над Дрезден ,
над Кил,
над Берлин.
Навсякъде зинали кратери -
сякаш мъртви очи.
Райхът е пламнал от всички страни.
Смрад на горено човешко месо
се носи навред, но
не спира отбраната,
не спира атаката.
Картечници тракат
денем и нощем.
Залпове цепят небето,
където
кръжат самолети.
Ято след ято. И сипят гранати
Избухват снаряди ...
Райхът издъхва - изтърбушен концлагер.
Залез по Вагнер.
Смъртта неусетно се носи по вятъра.
В небето разперват криле черни гарвани.
Един подир друг екнат залпове.
Гузно и страшно мълчат катедралите.
"Deutschland uber Alles!"
крещят криви букви по черни стени.
Лудост и хаос от всички страни.
Бегълци из руините скитат,
погнати от военна полиция.
Милост - за никого!
Бързо никнат бесилките.
В тази битка няма цивилни.
Няма невинни.
Само и мъртви и живи.
Сирените вият...
© Иван Всички права запазени
„Райхът издъхва - изтърбушен концлагер.
Залез по Вагнер.“ :
„райхът“ издъхва -
изтърбушен концлагер -
„Залез“ по Вагнер...