"- Защо ме обичаш?
- Попитай реката
защо към морето тече,
защо във морето се влива.
Реката попитай!"
Добри Жотев
- Защо пишеш?
- В дните, в които небето е сиво
и в душата ми е сиво,
и в ума ми са се скупчили облаци,
и очите ми са кафяво-сиви,
в тези дни пиша, за да измия сивото,
за да го превърна в истински цвят -
може би в черно, може би в синьо,
или в червено,
но да не му позволя да остане сиво –
цвят на облаци, киша и слепота.
Цветът на нищото.
22.11.2022 г.
© Елена Биларева Всички права запазени