3.08.2014 г., 21:46 ч.

Ангел на земята 

  Поезия » Философска
325 0 1

Ангел гледаше тогава - отвисоко

човеците и техните съдби 

и му се стори жалко и жестоко, 

да не е вкусвал никога сълзи.


- Аз искам там да сляза,

да бъда плътен и раним;

да търся смисъл и да вляза

във нечие сърце простреляно от херувим.


***


Ангел се погледна в огледалото.

Искаше това отдавна - близо век.

Падналите си криле покри с одялото;

не беше вече Ангел, а Човек.


Бялото на очите беше потъмняло;

алени светкавици се шареха из тез очи.

С черна бе сменил робата във бяло

и Господ от тогава му мълчи.


***


Ангел беше вече като всички хора

и носеше невидимия кръст;

клепачите тежаха от умора,

ръцете му миришеха на пръст.


Той беше паднал във капана

на многото желания във своята душа.

Преди това не знаеше какво е "рана",

"обичам","мразя","искам" и "руша" ...


***


Оттогава минали бяха много години.

Уморен бе да чувства, да прощава ...

Спомни си веднъж за райските градини -

засмя се сам, че започва и да оглупява.


Да страда, да търси - омръзна му вече

и мислеше, чудеше се; бе нащрек.

Нямаше вече желания - от тях се отрече ...

- Значи това е да бъдеш Човек.



© Гергана Гьорг Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Изглади малко края и ще бъде великолепно...а пък ако нямаш време...е...и така си е супер
Предложения
: ??:??